Tömés

A kezelés ára:

32 000 Ft-tól

Időtartama:

kb. 45-60 perc

Mi is az a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás korunk egyik népbetegségének számít, mely a fog keményszöveteinek károsodását jelenti, és a fog külső felszínétől befelé halad (a zománctól a fogbél irányába). Kezdetben tünetmentes lehet, azonban a szuvasodás méretének növekedésével kellemetlen panaszok jelentkezhetnek: először érzékenység (édes, illetve hideg ingerekre), majd erősödő fájdalom.

Fontos tudni, hogy míg az időben kezelt szuvas fog egy kisebb-nagyobb töméssel helyreállítható, elhanyagolt esetben a fogszuvasodás gyökérkezeléshez, súlyosabb esetben a fogak elvesztéséhez is vezethet! Ezért fontos az elváltozás mielőbbi felismerése, vagyis a félévenkénti szakember által történő kontroll, mely során kiszűrjük a kisebb, kezdődő elváltozásokat is.

Fogszuvasodás

Tömés típusok

Milyen típusú tömések vannak?

Rendelőnkben legtöbbször esztétikus, fényre kötő kompozit tömés készül. Az általunk használt legmodernebb tömőanyagok fizikai tulajdonságaiknak köszönhetően alkalmazkodnak a rágóerők terheléséhez, valamint az evés okozta állandó hőmérséklet és pH változásokhoz, valamint színükben is megegyeznek a fog színével, segítségükkel visszaadható az eredeti fog alakja, rágó- és esztétikai funkciója. Egy kompozit tömés átlag élettartama megfelelő kivitelezés, kontroll és szájhigiéne mellett kb. 5-10 év.

Ha a szuvasodás és a kialakított fogüreg nagyon mély, és extrém közel kerülünk az ideghez, vagy panaszos, érzékeny fogról van szó, akkor sok esetben kb. 3 hónapra gyógyszeres, hosszútávú ideiglenes próbatömést teszünk a fogba. Ha ezalatt az időszak alatt a fog panaszmentes, vagy a panaszok megszűnnek, akkor a gyógyszeres tömést végleges, esztétikus tömésre cseréljük. Az ideiglenes tömés színe fehér, kicsit sárgás, színe eltér a fogak színétől, valamint kopásállósága is kisebb, ezért végleges megoldásként nem alkalmazható, fél-1 éven belül mindenképpen cserélni kell.

Amalgám töméseket rendelőnkben nem készítünk.

Előfordulhat, hogy a fogszuvasodás annyira kiterjedt, hogy a fog töméssel már nem állítható helyre (pl. egy vagy több csücskét is érinti a szuvasodás). Ebben az esetben fogászati betét/inlay/onlay kerül a fogba, erről bővebben itt olvashat.

Tömés előtti tanácsok

Mint a fogászati kezelések előtt általában, így tömés előtt is egyen, igyon rendesen, mivel a zsibbadás miatt nem étkezhet majd néhány órán keresztül!

Ha lehetősége van rá, a kezelés előtt a szokásos módon tisztítsa meg fogait!

Töméskészítés menete

 1. Az első lépés az érzéstelenítés. A legtöbben ettől a résztől tartanak, ezért ezt is megpróáljuk kellemesebbé tenni: az érzéstelenítő injekció beadása előtt a nyálkahártyát is elzsibbasztjuk érzéstelenítő zselé segítségével. A mai modern érzéstelenítők már néhány perc után kifejtik hatásukat.
 2. Amikor az adott terület érzéketlenné vált, eltávolítjuk a szuvas foganyagot. Mély üregek esetén, amennyiben közel kerülünk a fogbélhez (pulpa, idegkamra), egy vékony alábélelést teszünk a tömés alá, amely a későbbiekben védi a fogban lévő ideget a külső fizikai, kémiai hatásoktól (hideg, meleg, savas ételek).
 3. Miután minden szuvasodást eltávolítottunk, izoláljuk a kezelt fogat, fogakat legtöbbször egy úgynevezett kofferdám, vagy gumilepedő segítségével. Az esztétikus tömőanyagok nagyon érzékenyek a nedvességre (nyál, vérző íny), ezért ennek az eszköznek a segítségével elszigeteljük a fogakat a száj többi részétől, így száraz, nyálmentes, tiszta területen tudunk dolgozni.
 4. A fog előkészítése következik, majd a fog színének megfelelő tömőanyagot több rétegben visszük az üregbe, minden réteget külön-külön egy speciális UV lámpa segítségével megvilágítva, mely a kék fény hatására megszilárdul.
 5. A tömés elkészülte után beállítjuk a tömés magasságát és simára polírozzuk a fogat.

Töméskészítés menete

Tömés után

Tömés utáni tanácsok

 • Az esztétikus, fényre kötő tömés a kezelés végére készen van, azaz megszilárdult, így nem kell aggódni,hogy esetleg kioldódhat, nincs kötési idő.
 • A kezelés után Ön nyugodtan fogyaszthat folyadékot, azonban az evéssel várjon a zsibbadás elmúltáig, mely jellemzően 2-3 óra.
 • Miután elmúlt az érzéstelenítő hatása, fontos, hogy tesztelje a fogát. Előfordulhat, hogy a tömés minimálisan magas maradt, ám ezt is nagyon kellemetlennek érezheti. Ilyenkor fontos, hogy minél hamarabb keresse fel kezelőorvosát, hiszen a tartósan magas fogtömés túlterhelődést, fogérzékenységet okozhat!
 • A tömést a szokásos módon, naponta kétszer fogkefével és minimum naponta egyszer fogkefével, vagy fogköztisztító kefével tisztítsa!

Érzékenység, fájdalom fogtömés után – normális lehet?

 • Mélyebb, nagyobb kiterjedésű tömések esetében előfordulhat enyhe fogérzékenység, mely általában a fog természetes válaszreakciójának köszönhetően az idő múlásával csökkeni fog, majd megszűnik. Éles, elviselhetetlen fájdalom esetén keressen fel minket!
 • A kezelés után előfordulhat enyhe ínyvérzés, fájdalom, ez szintén 2-3 napon belül megszűnik. Az injekció beadásának helyén is lehet enyhén kellemetlen, érzékeny a terület, ettől se ijedjen meg!
 • Ha rágáskor a tömött fog előbb érintkezik, mint a többi, vagy kényelmetlen, feszít, a tömés magasságának korrekciójára van szükség.
 • Amennyiben a fogselyem akad vagy elszakad a tömés mellett, bátran keressen minket a tömés korrekciója miatt!

Bármilyen panasz, vagy bizonytalanság esetén forduljon hozzánk bizalommal valamelyik elérhetőségünk egyikén!

Foglaljon időpontot most telefonon vagy akár online űrlapunkon