Gyökérkezelés

A gyökértömés ára:

60 000 Ft-tól

Időtartama:

kb. 45-60 perc

A gyökérkezelésről

Az egyik legrettegettebb fogászati kezelés a gyökérkezelés, a legtöbben hallottunk már valamilyen gyökérkezeléssel kapcsolatos rémtörténetet a fogászat hőskorából. Azonban ma már szerencsére köszönhetően a modern érzéstelnítési technikáknak, fejlett gyökérkezelő eszközöknek és digitális röntgennek a gyökérkezelés segítségével rendkívül rossz állapotú fogak is megmenthetők viszonylag gyorsan és fájdalommentesen.

A gyökérkezelés leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a foggyökérből az ideg- és érszöveteket eltávolítva, az fogbélüreget és gyökércsatornákat kitisztíva, megfelelően előkészítve (feltágítva) gyökértöméssel látjuk el, mely tökéletesen kitölti az ér- és idegképletek helyét, lezárva a baktériumok útjának terjedését.

A gyökérkezelés az egyik utolsó kísérlet a fog megtartására, és bár mindig igyekszünk kifogástalan munkát végezni, néha előfordulhat, hogy a szervezet nem reagál jól a kezelésre és minden igyekezet ellenére, bármilyen megmagyarázható ok nélkül a kialakult gyulladás nem akar megszűnni. Szerencsére azonban az esetek túlnyomó többségében a gyökérkezelés, valamint végleges pótlás segítségével újra egy teljes értékű, jól funkcionáló fogat kapunk.

Szükségessége

Mikor lehet szükség gyökérkezelésre?

 • panaszt okozó, lüktető, nyomó, feszítő fogfájdalom, esetleg arcduzzanat esetén: ez gyökércsúcs körüli gyulladásra utalhat
 • fog felett megjelenő ínyduzzanat
 • egy fog elszíneződésekor
 • panaszmentes, elhalt fog esetében: ez megtévesztő lehet, hiszen elképzelhető, hogy a fog semmilyen problémát nem okoz, ugyanakkor ez is egy góc, könnyen alakulhat ki belőle fájdalmat okozó gyulladás
 • hosszan tartó, éles, szűnni nem akaró fogfájás esetén: ezek a jelek akár irreverzibilis fogbélgyulladásra utalhatnak, ilyen esetben kizárólag töméssel már nem orvosolható a probléma
 • korábban gyökérkezelt fog újra tüneteket okoz
 • mély szuvasodás esetén: ha a szuvasodás eléri a fogbelet, az idegkamrát, szintén gyökérkezelni kell a fogat
 • fogat érő trauma – amennyiben olyan mértékű, hogy a fogbelet is érinti
 • bizonyos fogpótlás típusok esetén

Gyökérkezelés előtti tanácsok

 • Mint a fogászati kezelések előtt általában, így gyökérkezelés előtt is egyen, igyon rendesen, mivel a zsibbadás miatt nem étkezhet majd néhány órán keresztül!
 • Ha lehetősége van rá, a kezelés előtt a szokásos módon tisztítsa meg fogait!

A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelés történhet egy, kettő, vagy szükség esetén akár több ülésben is.

Első alkalommal a helyes diagnózis felállítása után helyi érzéstelenítésben eltávolítjuk a szuvas foganyagot, majd ideiglenesen felépítjük a fogat (úgynevezett preendo felépítés). Ez azt a célt szolgálja, hogy a fogat kofferdám segítségével korrekt módon el tudjuk szigetelni a száj többi részétől, vértől, nyálban lévő baktériumoktól a gyökérkezelés idejére, valamint hogy az általunk használt fertőtlenítő folyadékok ne jussanak a szájba, ott esetleges irritációt okozva. Az ideiglenes fogfelépítés és kofferdám felhelyezése után megnyitjuk az idegkamrát (trepanálás) és eltávolítjuk az ideget, valamint a fertőzött szöveteket a fogból. Felváltva kézi és gépi műszerekkel, valamint speciális fertőtlenítő oldatok segítségével munkáljuk meg és tisztítjuk ki a gyökércsatorná(ka)t. A gyökércsatornák hosszát elektromos bemérőkészülék és röntgen segítségével határozzuk meg a tökéletes végeredmény érdekében.

Ha az első alkalommal tökéletesen ki tudjuk tisztítani a gyökereket, és a fog panaszmentes, elkészítjük a végleges gyökértömést.

Ha valamilyen oknál fogva erre nem kerülhet sor, akkor az első alkalom végén gyógyszerrel és ideiglenes töméssel zárjuk a fogat.

A gyógyszercserét szükség esetén a tünetek megszűnéséig ismételjük.

Panaszmentessé vált és tökéletesen kitisztított fog esetén elkészítük a gyökértömést, majd kontroll röntgen felvételen ellenőrizzük az eredményt. A fogba egy ideiglenes fedőtömést teszünk, majd 3-6 hónap gyógyulási idő után újabb röntgen felvétellel ellenőrizzük, hogy a vártnak megfelelően megszűnt-e a fog körüli gyulladás. Ezután készítünk végleges ellátást, ami a legtöbb esetben onlay, vagy korona.

Gyökérkezelés menete

Gyökérkezelés után

Gyökérkezelés utáni tanácsok

 • A zsibbadás elmúltával a gyökérkezelés után gyakran előfordulhat tompa fogérzékenység, enyhe fájdalom. Ez 3-4 napig normális, ennyi idő kell a fogba helyezett gyógyszernek, hogy hatni tudjon. 
 • Amennyiben fájdalma nem múlik el pár nappal a kezelés után, vagy éles, elviselhetetlenül lüktet, esetleg duzzadni kezd az ínye, arca, mielőbb forduljon kezelőorvosához!

Foglaljon időpontot most telefonon vagy akár online űrlapunkon