Fogkőeltávolítás

A kezelés ára:

21-26 000 Ft

Időtartama:

kb. 45 perc

Mi a fogkő?

A fogkő, a fogakon maradt lepedékből, ételmaradékokból alakul ki és az idő előrehaladtával mennyisége folyamatosan nő. Ezt a szilárd anyagot fogkefével már nem lehet eltávolítani, kizárólag professzionális fogászati eszközökkel. A fogkő színe lehet fehér, sárgás-barna és akár fekete is. Megtalálható a fog külső és kevésbé látható belső felszínen is, valamint az íny alatt, felett és a fogak között is. Nem csak a természetes fogakon, hanem koronákon, hidakon, sőt kivehető fogpótlásokon, protéziseken is kialakul.

Miért fontos a rendszeres fogkőeltávolítás?

Az el nem távolított fogkő kellemetlen leheletet, ínygyulladást, visszahúzódást és sorvadást okozhat, ennek egyik kezdeti jele lehet a fogmosás közben tapasztalt vérzés. Hosszútávon a gyulladás eredményezheti a fogak mozgathatóságát és elvesztését is. A krónikus ínygyulladás a szervezetben több problémát is előidézhet, gócként ízületi fájdalmat, hajhullást, kiütéseket a bőr felszínén. Rendkívül fontos a várandósság alatti fogkőeltávolítás, hiszen ebben az időszakban a nyál összetétele megváltozik, a fogkőképződés felgyorsul, az ínygyulladás következtében a baktériumok bejuthatnak a véráramba, ezzel akár koraszülést is okozhatnak. A fogkőeltávolítást félévente szükséges megismételni, de ezt nagymértékben befolyásolhatja az egyéni szájhigiéné és életmód.

A kezelés menete

A fogkőeltávolítás többféle módon történhet, de minden esetben fogorvos vagy dentálhigiénikus segítségére van hozzá szükség. A fogkő otthoni eltávolítása nem lehetséges. A leghatékonyabb módszer egy ultrahangos műszer segítségével történik, a depurátorral vízhűtés mellett tulajdonképpen lerezegtetjük a fog felszíneiről a fogkövet. A műszer a fog anyagát, valamint a fogpótlásokat nem károsítja. A fogkő eltávolítása után elengedhetetlen a fogak polírozása, így a felszínük sima lesz, ezáltal nehezebben tapad meg a lepedék rajtuk. Rendelőnkben elérhető a homokfúvással történő polírozás is, mely tökéletes kiegészítése az ultrahangos fogkőeltávolításnak. A kezelés során nagy nyomással apró szemcséjű fogászati homokot juttatunk a fogak felületére, így a legkisebb szennyeződések is eltávolíthatók a fogak barázdáiból, ezáltal a fogak több árnyalatot is fehéredhetnek, illetve a felszínek még simábbá válnak. A teljes tisztítás (fogkőeltávolítás polírozással együtt) általában 30-40 percet vesz igénybe, de ez egyénenként eltérő lehet. A fogkő eltávolítása általában nem jár fájdalommal, de amennyiben szükséges, érzéstelenítésben is végezhető a kezelés. A beavatkozás végeztével személyre szabott szájhigiéniés tanácsadást nyújtunk annak érdekében, hogy az elért eredmény minél hosszabb távú lehessen.

Kezelés menete

Fogkőeltávolítás után

Tippek fogkőeltávolítás előtt és után

A fogkőképződést pozitívan befolyásolja az egészséges táplálkozás és a helyes szájápolás. A dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatással vannak a szájnyálkahártyára, a fogakat elszínezhetik, ezért ezek mellőzése javasolt. A fogkő eltávolítását követően a fogak érzékenyebbek lehetnek pár napig, ez idő alatt érdemes a nagyon hideg vagy meleg ételeket és italokat kerülni. A kezelés után azt tapasztalhatjuk, hogy a fogközök kiszélesednek, a fogakat a nyelvvel megérintve érdesebbnek érezzük. Ez teljesen normális, a megfelelő és alapos tisztítás következménye. A kezelés után ajánlott a fogkefét lecserélni, a puha sörtéjű fogkefét ajánljuk. Szükséges továbbra is a fogközök tisztítása fogselyemmel, fogköztisztító kefével.

Foglaljon időpontot most telefonon vagy akár online űrlapunkon