Fogászati CT

CBCT felvétel ára:

15-26 000 Ft

Rendelőnkben lehetőség van fogászati CT (egy fogas, illetve teljes) felvétel készítésére is, így pácienseinknek minden diagnosztikai eszköz rendelkezésére áll egy helyben, nem kell külön röntgencentrumba menni, ha gyökérkezelés, vagy például szájsebészeti beavatkozás előtt erre lenne szükség.

Mi a fogászati CT?

A fogászati CT, vagy szakszerűbben CBCT (cone beam computed tomography) egy speciális, digitális képalkotó eljárás, mely a csontszerkezet és a fogak rendkívül pontos, torzulásmentes leképezését teszi lehetővé, mindezt alacsony sugárterhelés mellett. Nem keverendő össze az általános, kórházakban használt hagyományos CT-vel, aminek nagyobb a sugárterhelése és más elven is működik.

A CBCT-n mérhetjük az állcsontok magasságát, szélességét, vastagságát, jól láthatóak rajta az egyes anatómiai képletek, valamint a fogak a bonyolult csatornáikkal, csatornarendszereikkel együtt.

A páciens szempontjából hasonlóan készül, mint egy hagyományos panoráma röntgenfelvétel, azonban az orvosnak sokkal több információt adhat adott esetben. Az alábbi esetekben különösen hasznos lehet:

  • • fogászati implantátum beültetés előtt
  • • csontpótlás, ill. szájsebészeti beavatkozásoknál
  • • bonyolultabb bölcsességfog eltávolítások esetén
  • • komplikált gyökérkezeléseknél
  • • góckutatásnál, főként ha vannak gyökérkezelt fogak is

Fogászati CT

Fogászati CT

A CBCT készítése rendelőnkben

A szükséges adminisztratív teendők elvégzése után asszisztens kolléganőnk készíti el a felvételt. Ehhez nyaktól felfelé minden ékszert, piercinget, fémes eszközt, szemüveget, hajcsatot, hallókészüléket el kell távolítani, mivel a fémek szórják a röntgensugarakat, így akadályozhatják a megfelelő képalkotást.

A felvétel készítéséhez asszisztens kolléganőnk ólomköpenyt fog Önre adni a sugárterhelés további csökkentése érdekében. Maga a felvétel készítése gyors, fájdalommentes, mindössze egy percet vesz igénybe. Az asszisztens arra fogja kérni, hogy csukja be a szemét, mivel a mozgó berendezés szemmel történő követése akaratlan elmozdulást eredményezhet. Ezután az egyetlen teendő, hogy miután kolléganőnk a megfelelő helyzetbe pozícionálta a gépet, a felvétel idejéig mozdulatlannak kell maradni. Ezt a készülék kapaszkodó része is segíti.

Szükség lehet próbafelvétel készítésére a megfelelő pozíció beállítása érdekében, ez még nem jár sugárterheléssel. Az „éles” felvétel készítését az asszisztens jelezni fogja, majd a CT készítésének idejére magára hagyja a helyiségben. A folyamat végén kolléganőnk leveszi a védőköpenyt és visszakíséri a váróba, vagy a kezelőorvoshoz.

Fogászati CT

Foglaljon időpontot most telefonon vagy akár online űrlapunkon