Onlay

A kezelés ára:

68 000 Ft-tól

Időtartama:

2 x 45-60 perc

Mi is az a betét/inlay/onlay?

A fogászati betét, ismertebb nevén inlay vagy onlay tulajdonképpen egy átmenet a tömés és a korona között. A koronához képest egy kevésbé invazív beavatkozás, azaz nem kell hozzá lecsiszolnunk a fogat, a lehető legtöbb foganyagot megtartjuk. A töméssel ellentétben viszont – a koronához hasonlóan – fogtechnikus készíti el az orvos által előkészített fogüregbe, a fogról vett lenyomat alapján, majd ezt az orvos a fogba ragasztja.

A pontos szakmai megnevezése a méretétől függ, növekvő sorrendben: inlay-onlay-overlay. (az egyszerűség kedvéért a továbbiakban onlaynek nevezzük).

Azokban az esetekben készítjük, amikor a foganyag vesztés mértéke olyan nagy, hogy a rágófunkció, vagy az eredeti fogforma egy egyszerű töméssel már nem állítható helyre, vagy annak segítségével nem lenne elég tartós. Onlay készül továbbá legtöbbször a gyökérkezelt fogakra is.

Milyen anyagból készülhet nálunk az onlay?

Porcelán szemcsékkel erősített kompozit: ez a legrugalmasabb, terhelésnek jól ellenáll, de kissé kophat.

Porcelán/préskerámia: esztétika szempontjából az egyik legjobb, ez hasonlít legjobban a fogzománcra. Rigid, törékeny lehet.

Hibrid: ötvözi a kompozit és préskerámia betétek előnyeit.

Arany: időtálló, pontosan illeszkedik.

Folyamata

Onlay készítése

Az onlay készítésének menete?

A kezelés két alkalomból áll.

Az első lépések hasonítanak a tömés készítés lépéseire: helyi érzéstelenítés után eltávolítjuk a szuvas foganyagokat, ezután a fog falait átalakítjuk úgy, hogy az onlay rá tudjon majd feküdni. Szükség esetén alábélelést teszünk az üreg aljára, illetve mély üregek esetén kompozit tömőanyagból egy alapot, “magot” építünk az onlay alá, ezzel megfelelő retenciót biztosítunk a pótlás számára.

Az előkészített üregről és a szomszédos állcsontról lenyomatot veszünk, valamint rögzítjük a harapást annak érdekében, hogy a fogtechnikus kollégánknak elegendő információt nyújtsunk a fog rekonstruálásához. A megfelelő fogszínt a páciensekkel együtt határozzuk meg, majd ideiglenes tömést teszünk a fogba. Fontos tudni, hogy a többi ideiglenes töméssel ellentétben ennek a fajta tömésnek a lényege, hogy fúrás nélkül eltávolítható legyen (hiszen nem akarjuk megsérteni a már korábban precízen lemintázott fogüreget), ezért ritkán előfordulhat, hogy magától is kiesik. Nem kell megijedni, a probléma néhány perc alatt orvosolható, ilyenkor keressen minket bátran!

A második alkalommal a fogtechnikus által elkészített onlay beragasztásra kerül. Helyi érzéstelenítés után eltávolítjuk az ideiglenes tömést, a kezelőorvos ellenőrzi a betét színét, illeszkedését, formáját, a szomszédos fogakhoz való viszonyát, majd a páciens is ellenőrizheti egy tükör segítségével azt. Amennyiben mindketten megfelelőnek találják, felhelyezzük a gumilepedőt (kofferdámot), és a fog előkészítése után beragasztjuk a pótlást.

Eltávolítjuk a felesleges ragasztóanyagot, beállítjuk a magasságot és simára polírozzuk a fogat.

Foglaljon időpontot most telefonon vagy akár online űrlapunkon